Hoofdsponsor
Co-sponsor

Aritkel uit de Tubantia De TCC leeft weer


In Haaksbergen staat zondag met de Pingelloop de eerste wedstrijd in de Twentse Cross Competitie op de rol. In de komende twee maanden volgen er nog vijf. De competitie is mede te danken aan voorzitter Rik Hardon van AC Tion. Hij reageert op vijf vragen.

Door: Stan Waning

1 Hoe ziet de Twentse Cross Competitie er precies uit?

"Het gaat om zes wedstrijden, in Haaksbergen, Markelo, Eibergen, Losser, Almelo en Enschede. Vroeger waren het acht wedstrijden, toen een tijdje vier. De Oudejaarsloop in Almelo en de Rutbeekcross in Enschede zijn toegevoegd. Je moet aan minimaal vier van de zes lopen meedoen om aan de competitie deel te nemen. Als een loper een dag ziek is kan hij nog meedoen om de prijzen. En renners kunnen het slechtste resultaat wegstrepen. Zondag is de eerste loop, 7 januari de laatste op Het Rutbeek. Maar mensen kunnen ook gewoon een enkele wedstrijd lopen."

2 Hoe wordt de competitie georganiseerd?

"De samenwerking tussen de atletiekverenigingen is goed. Die band was nooit zo sterk. We hebben de verenigingen gevraagd om het mooiste stukje uit de regio te vinden voor de competitie."

3 Vertel het maar: wat maakt de cross zo mooi waardoor atleten die nog twijfelen zeker mee moeten doen?

"De natuur staat op één. Omdat we overal door de mooiste gebieden lopen, zien de atleten prachtige stukken natuur. Daarnaast is het parcours volledig onverhard en dat maakt de cross uniek. Bovendien is het een competitie zonder winstoogmerk. Meedoen aan alle lopen kost 25 euro. Op die manier houden we het voor iedereen toegankelijk."

4 Jonge atleten, wat oudere... Hoe ziet het deelnemersveld er uit?

"Er doet een aantal toppers mee aan de wedstrijd en de prijzen worden onder hen verdeeld, maar juist voor recreanten is het een prachtige competitie door de mooie omgeving."

5 Welke afstanden worden er gelopen?

"Voor de senioren is er een afstand van 5 kilometer en een afstand van 10 kilometer. Bij de jeugd kan er gekozen worden tussen 1 en 2 kilometer. Om voor de prijzen in aanmerking te komen moet een loper dus minimaal vier crossen hebben gelopen. De winnaar krijgt één punt, de nummer twee krijgt twee punten, enzovoort. De loper met de minste punten wint."

De Pingelloop begint zondag om 10.30 uur.

Bron: Dagblad de Tubantia - 02-11-2017


Meest recente nieuws